Budoš V. & Koptová L., Nová Bystřice

03.05.2011 19:20

 Jsme z Nové Bystřice, ale ovečky bydlí na chalupě v Dobré Vodě u Číměře, kam se za nimi chystáme co nejdříve odstěhovat...

 
adresa je:
 
Vendel Budoš a Lucie Koptová
Dobrá Voda u Číměře 2
378 33 Nová Bystřice
 
 
 

Tak jsme začali asi jako spousta příznivců těchto malých mršek. Prostě se potřebujete starat o větší či menší plac - zahradu a nechce se Vám běhat se sekačkou, člověk prostě vymýšlí jak si to ulehčit že?... :-))
Přišli jsme na tyto ovečky náhodou při hledání na internetu - původně jsme zamýšleli ovci či dvě, ale nějakou velkou klasiku. Zaujali nás podle popisu, odolné, málo náročné prostě ideál do našich trochu drsnějších podmínek - Česká Kanada...počasí = pobočka Sibiře! :-D;-)
První přírůstky (pracovní název mají Strakoničačky..) jsme sehnali náhodou před dvěma lety od jistého pána od Strakonic (později jsme zjistili, že s pochybnou pověstí překupníka všeho se čtyřma nohama na čem se dá vydělat...8-o) černou ovečku s mladým jehňátkem...
Po chvíli tápání jsme objevili paní Alici Hasíkovou od Zlína a dovezli si v zápětí ovečku jménem Červená a berana Copperfielda. Ovečka pochází z Holadska a beránek z Belgie a jsou také černí.
Následující rok jsme s radostí očekávali přírůstky. Přibyl černý beránek Jindra od Červené a černá ovečka Vendulka od velké Strakoničačky. Vendulka putovala na podzim k paní Kňavové směrem k Lounům.
No a protože jak člověk začne s jedním má toho najednou dvacet, nevydrželi jsme a hledali další ovečky. Tentokrát jinou barvu. Objev se konal u Přerova, paní prodávala bílou ovečku Růženku a její jehňátko beránka Palečka. Tak a stádo se na podzim minulého roku hezky rozrostlo.
No a protože to začala býti tak trochu posedlost, pátrání po nových přírůstcích neustalo. Inzeráty jsme pečlivě sledovali až se naskytla příležitost v Jihlavě. Hnědá ovečka. Hurá! A máme všechny barvy... no nebylo to jednoduché, v koutku boudičky se při odběru krčila ještě matka hnědé ovečky, a samozřejmě se nám jí sželelo a odvezli si i ji, zvlášť když majitelé říkali, že jsou na sebe strašně fixované atd.a tak při pomyšlení, že ta chudinka tam bude bez druhé trpět musela jet taky!
Hnědá ovečka má jméno Šedivka - je trochu šmrnclá bílou a černá máma je Babička, neb je teď bezkonkurenčně nejstarší ovečkou ve stádě. Máme z nich radost, když vidíme jak se u nás mají dobře, protože původní majitelé je chovali v malinkém výběhu s ještě menší boudičkou...!!! žádná registrace atd. a takový trochu nazájem a podivný přístup k nim...prostě jsme je "zachránili"!.

Tak a přišlo jaro, Velikonoce a během tři velikonočních neděl se narodila naše mateřská školka. Červené ovečka Princeznička Pája - má bílý flíček na hlavě ve tvaru hvězdy, Strakoničačkám beránci - Čertík a malej Strakoničák také lehce ocejchovaný bílou a nakonec i bílé Růžence bílý beránek Péťa s hnědým flekem za krkem... Jaký bude osud letošní jehňátek se ještě neví, zatím vesele a bezstarostně pobíhají po zahradě. Jindřich s malou Strakoničačkou letos už čekají až jim kamarád udělá nové bydlení u sebe doma a budou se stěhovat, Paleček také čeká na odvoz, pojede za Vendulkou do Loun k paní Kňavové. Tak něco přibylo a něco časem ubude, zatím je k dnešku počet 13, což je už veselé stádečko...B-)
...a to je asi zatím naší story jak jsme k ovečkám přišli konec...

Vyštrachám nějaké hezké fotečky a zašlu obratem...zatím jenom takový střípek - jsou zrovna čertvě ostříhané takže vypadají jak "chrtí farma":-D.

Děkujeme ještě jednou moc a zdravíme všechny ostatní chovatele...

S pozdravem Lucka K. a Venda B.
 
 
stádečko 1.4.2010:
 
stádečko 1.4.2010
 
a
 
stádečko 1.4.2010