dotaz - péče o březí ovečky

27.04.2011 15:12
Děkuji za odpověď,nebylo by na škodu ještě doplnit nějaké zkušenosti ohledně ustájení,přístřešků a potřeb březích quessantek, neboť tohle nikde nevyčtete! Není nad rady a názory zkušených chovatelů.Vaše čtenářka
 
černá ovečka
 
Co se týče té březosti - rozhodně se vyvarujte přidávání většího množství obilí, šrotu či různých dobrot pro hosp. zvířata. Jehňata by zbytečně narostla velká a ovečky(bahnice) by měly problém s porodem ( což platí u všech ovcí, nejen u Quessanek).
Přidávat obilí a další doporučuji po porodu, aby ovečka nabrala sílu a měla dostatek mléka.
Také je dobré po porodu ovce uvařit ovesné vločky, scedit a dát vypít ovci vývar - nabere tak spoustu energie (ne každá ovečka to ale vypije).
 
Našim ovečkám jsme nejdříve házeli jablka celá, po porodu jsem jim je začala krájet na menší kusy - přece se nebudou namáhat kousáním, že ?:D a nyní při laktaci jim jablka posypávám šrotem. To jim moc chutná. :) Neškodí přidat trochu obilí či suchého chleba. Samozřejmě MINERÁLNÍ SŮL ( my máme jednu na léto, jednu na zimu - některé soli jsou ale celoroční)
a ustájení - ovečky máme celoročně venku a jelikož nám do ,,ovčího´´ domku nechtěly, tak rodily venku. Obě rodily v dubnu, když už bylo docela teplo, takže to bylo v pohodě.

autorka: Z.Filikarová (www.uzviratek1.webnode.cz)