nákup oveček

27.04.2011 15:01
Nákup oveček
 
1. Koukáme se na zdravotní stav zvířat - suchý čumáček, zářivé oči, suchý zadeček, nepřerostlé paznehty - platí hlavně pro starší kusy (případně zda nožky nesmrdí - mohla by tam začínat hniloba), atd.
 
2. Zjistíme čím byla zvířata dosud krmena (nejlépe již před nákupem) a takovou potravu jim po příjezdu domů podáme. Vše navíc se přidává postupně, aby z toho nemělo zvíře průjem či se nenafouklo.
 
3. Ustájení - pokud je ovečka celoročně zvyklá venku, nebývá problém. Pokud má chovatel přes zimu zvířata ve stáji a nakupujeme zvířata v zimě, kupujeme je s tím, že pro ně máme též stáj. V opačném případě by mohla zvířata nastydnout.
 
4. Nepřevážíme vysokobřezí ovečky (ovce je březí 5 měsíců a osobně nedoporučuji převážet ovečku ve více než 4.měsíci březosti). Už jen kvůli stresu z chytání a převozu. 
 
5. Nakupujeme nejlépe z registrovaného hospodářství *(dobrý chovatel Vám s registrací, která je ze zákona povinná při chovu 1 a více kusu ovcí, rád pomůže). V evidenci se v případě koupě přes třetí osobu dá dohledat matka ovečky. V podstatě i otec, pokud je to jediný beran hlášený na tom určitém hospodářství. 
 
*Registrace je zdarma. Pouze hradíte ušní známky pro u vás odchovaná jehňata či pro ovečky z neregistrovaného hospodářství (ušní známka stojí kolem 3,-). 
 
 
Beránků se každoročně rodí převaha, tudíž sehnat ovečky/jehničky (ovečka, která ještě nerodila) je obtížné. Velmi podezřelé jsou pak inzeráty, kdy někdo nabízí větší množství pouze oveček a jehniček. Buď se mu opravdu zadařilo (což bych mu přála) nebo je velká pravděpodobnost, že je to překupník. Bohužel i takoví se u Quessanek najdou. :(
 
puntik
 
 
cena Quessanek v ČR
 
jehničky /ovečky:
 
- černé 3000,- a výš
- karamelové - spíš od 4000,- výš
- bílé - též 4000,- a výš
- šimlové - cca 5000,-
 
černá a bílá:
černá a bílá
karamel:
 
3
šiml:
 
šimlová ovce
 
 
beránci
-černí od 800,-
- karameloví - od 2000,-
- bílí - od 2000,-
- šimloví - od 2500,-
 
U nákupu beránků se zaměřte na toulce otce - pokud jsou moc uzavřené k hlavě hrozí, že v pozdějším věku budou mít tendenci zarůstat do lebky. Takové zvíře do chovu nepatří!
 
 
 černý, karamel a bílý:
3 mladí berani
 
šiml:
 
šimlový beran
 
ŠIMLOVÉ ovečky jsou ve Francii a Belgii vyřazovány z čistokrevných chovů (často jsou přerostlé), takže u těch se zaměřte opravdu na velikost. Jinak jsou ale pro oko velmi hezké. 
 
Zvláštní barvou je pak některými chovali nazývána hnědočerná (avšak standardně se bere jako černá). Je to taková ovečka/beránek, jež má nahnědlé tělo a černou hlavu a nohy. Jehně se rodí černé a později světlá.
 
beran
 
 
Ovšem jsou i takové ovečky, které jsou v dospělosti v těle až světle hnědé a nohy mají tmavě hnědé. V Německu pro ně mají označení "zwart".
 
Já osobně mám tuto ovečku doma (viz foto).Ovečka je s průkazem o původu, kde jsou všichni předci této barvy. S černým beranem se jí rodí černá jehňata, která od 3.měsíce světlají.
 
Isabella von Tannenhof (s PoP)
 
 
Ceny se liší dle barvy a též původu oveček. Logicky bývají dražší ty ovečky, jejichž rodiče jsou s průkazy o původu (PoP) dovezení z ciziny. 
 
 
POZOR si dejte na výrazně levnější ovečky - bývají často křížené s jinými plemeny. Nejčastěji s kamerunskými ovečkami a ovečkami skudde, které mají oproti Quessantkám výrazně delší hlavu. Jsou vyšší a mají delší tělo.
 
 
 
Ukázková Quessantka:
 
černý beran
a
 
bílá
 
 

a NAOPAK UKÁZKOVí KŘÍŽENCI:

 
kříženka
 a
kříženec
a
 
kříženec