popis, říje,atd.

27.04.2011 15:23

Oussantská ovce (Ouessant schafe) je nejmenší ovce na světě.!Zvířata mají v kohoutku do 50 cm. U beranů je to kolem 49 cm, u ovcí kolem 46 cm. Pozor- ovce i beran rostou až do 3 let! Vedle " normální" ovce vypadá Ouessantka opravdu jako trpaslík..!

Vyskytuje se v barvě černé (původní barva), hnědé a bílé. Bíločerná je ještě docela vzácná. Jako všude je zcela na Vás, jaká barva se Vám líbí. Mě padly do oka všechny tři barvy, ale nejkrásnější jsou pro mne černé ovečky., jelikož jsou elegantní. A potom bílé ovečky, které jsou roztomilé.
!
Správné rohy mají mít prudké ,,zatáčky´´. U výběru mladých beránků do chovu dávejte pozor, aby rohy netočily těšně u hlavy.
Zvířata jsou v říji sezónně, asi od října do ledna, zčásti do března. Doba březosti činí 5 měsíců.Nejvíce jehňat se rodí před Velikonocemi! Za normálních okolností přijde na svět jen jedno jehně, ale může se stát že se narodí i dvojčata, ale ta nejsou žádaná.Porod obvykle probíhá bez komplikací, málokdy je potřeba zásah veterináře a provedení císařského řezu. Měli jsme za 2 roky kolem 40 porodů a všechny proběhly bezproblémově.
Beránci váží při narození jen asi 1,5 - 2 Kg.! Proto se musí dostatečně chránit před predátory - například liškami. Lišky projdou i přes elektrický ohradník !