Quessantská ovce také na Vysočině

27.04.2011 15:34

Quessantská ovce také na Vysočině

 
 
Ovce quessantská je nejmenší plemeno ovce domácí na světě.
Dospělý jedinec měří v kohoutku cca 50cm. Quessantských oveček je v České republice poskrovnu. Několik zástupců tohoto plemene můžete vidět v zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Pokud se ale budete dobře rozhlížet kolem sebe, možná si všimnete, jak se někde u rodinného domku či chalupy popásá malá hnědá ovečka. Jsou to totiž ideální ovce na spásání trávy.

Jednu "miniovci" vlastní i Milena Fáčková z Těmic u Kamenice nad Lipou na Vysočině. Je to mladý beránek a jmenuje se Bertík.
 

"Quessantskou ovečku jsem si pořídila hlavně pro radost," říká Milena Fáčková, "na spásání trávy, a také proto, že ji každý nemá."

"Bertíka mám od jedněch lidí z Kladna, kteří chovají quessantské ovečky pro radost, stejně jako já." Sdělila mi Milena Fáčková.

"Tyto ovečky byly vyšlechtěny na ostrově Quessant u francouzských břehů. Je to velmi houževnaté plemeno. Jsou naprosto nenáročné. Mohou být celoročně venku. Stačí jim pouze přístřešek, který by je chránil před průvanem."
 

Během našeho rozhovoru se Bertík poklidně popásal. Za chvíli ho však napadlo, že by mohl změnit jídelníček, a tak se s chutí pustil do okusování kmenů okrasných stromků.

"Hlavní složkou jejich potravy je tráva, ale nepohrdnou ani suchým pečivem." Dodala Milena Fáčková a šla odehnat Bertíka od malých jehličnanů.

Ovce quessantská se dobře snáší i s ostatními domácími zvířaty. Milena Fáčková má doma kromě Bertíka ještě fenku Irského vlkodava Ellen, psouna prériového a dvě kočky.

V budoucnu by si ráda k beránkovi Bertíkovi pořídila ještě ovečku a jehňátka.



autorka je uchazečkou Letní školy žurnalistiky Karla Havlíčka Borovského a spolupracuje s Novinářským centrem KHB v Brodě