Registrace oveček

27.04.2011 15:16

Prosím, máte zkušenosti s registrací oveček, co proto musím udělat a co to obnáší. Možná jsou nějaké stanovy ,nebo vyhlášky na internetu, ale zatím jsem nic nenašla.Také by mě zajímalo, jak je to z dovozem ze zahraničí, pokud máte nějaké zkušenosti, budu moc ráda když mi poradíte. Děkuji Vaše čtenářka.

puntik

Registrace oveček:

Registrace ovcí je v ČR povinná!! Za registraci nic neplatíte. Hradíte akorát nové ušní známky + pokud zažádáte o poslání navěšovacích kleští.
 
V ČR se ovečky registrují u ČMSCH ( Českomoravské společnosti chovatelů a.s.) - viz web: https://www.cmsch.cz/cz/ .
Chovatel si musí registrovat nové hospodářství - registracni-listek-chovatele.pdf (24 kB) .
 
Vyplněný registr odeslat na :
 
 
Českomoravská společnost chovatelů, a.s. pracoviště Hradišťko pod Medníkem útvar ústřední evidence 252 09 Hradišťko pod Medníkem či mailem : registrace@cmsch.cz
 
Až po přidělení čísla hospodářství by měl následovat nákup zvířat od registrovaného chovatele.
x89
Pokud již ovečky doma máte a mají známku, použijete tento dokument hlaseni-o-narozeni-zvirat-jejich-uhynu-ztrate-a-premisteni-pro-ovce-kozy.doc (48,5 kB) , kam vyplníte číslo vašeho hospodářství, druh zvířete - ovce má 2 , kód země CZ a číslo ušní známky ( ovce mají 8 číslic). Vyplníte kód události - najdete v Pokynech pro chovatele, který Vám přijde spolu s číslem hospodářství. datum změny a číslo hospodářství odkud jste si zvíře přivezli.
Vyplněný dokument odešlete buď
 
 
poštou na adresu : Českomoravská společnost chovatelů, a.s. pracoviště Hradišťko pod Medníkem 123 útvar ústřední evidence 252 09 Hradišťko pod Medníkem
 
 
nebo e-mailem : ueovce@cmsch.cz 
x89
 
V případě že si zakoupíte ovce bez označení - odpověď od paní Hefferové
Pokud si chovatel, ktery je registrovaný ( a je jedno jestli uz nejaká zvírata má ci nemá) vyhlídne
dejme tomu někde na aukci či na výstavě zvíře, které nemá ušní známku ( potažmo tedy ani jeho původní chovatel není zaregistrovaný) a zvíře se mu líbi, není to zádný problém. Zvíře si klidně můze koupit, doveze si ho k sobě a objedná si na nej NOVÉ ušní známky. Zvíře nacvakne touto usní známkou a dodatecne ho dohlásí do evidence. Proste, kdyz se Vám bude nekde líbit
ovce a nebude nacvaklá, nacvaknete ji svojí usní známkou a dodatecne ji dohlásite - kod udalosti 27 u samců a 28 u samic , u techto kodů se nepise datum narozeni, pokud ho nový ( casto i původní) chovatel neví, prípadne pokud je zvíre zhruba starsí 2 let. Pak uz se zvíretem v hláseních postupujete uplne stejne jak kdyby se narodilo u vás.Proste Vy budete prvni kdo ho do evidence nahlásil. Doufám, ze jsem to popsala alespon trochu srozumitelne, kdyby neco klidne mi brnknete, já Vám to vysvetlím podrobněji.

tel: 283 870 257
mobil: 602 160 542

S pozdravem Marcela Hefferová, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.
 
PS: Nahlašuje se tímto dokumentem: hlaseni-o-narozeni-zvirat-jejich-uhynu-ztrate-a-premisteni-pro-ovce-kozy.doc (48,5 kB) - je to stejný dokument pro nahlašování přísunu, odsunu, narození či úmrtí zvířete ( jatka, apod.)
 
 
Vím, že některý čtenářům to možná přijde strašně složité, ale věřte že to je JEDNODUCHÉ!! Uznejte - když jsem to v pohodě zvládla v 16 letech já, proč ne Vy ! ;)